Afvalvrije wandelpaden met de LAW Cleanup Challenge

Zwerfafval is voor veel mensen een grote ergernis en is voor de natuur een zeer grote belasting, daarom…..
Op zaterdag 15 september 2018 wordt de grootste wereldwijde opruimactie ooit gehouden: World Cleanup Day.

Miljoenen vrijwilligers, particulieren en medewerkers van partner organisaties in 150 landen gaan aan de slag met het afvalvrij maken van stranden, bossen, rivieren, straten en wijken. Organisaties als de Verenigde Naties (UN-environment / VN-leefomgeving) steunen dit grootse burger initiatief, dat 10 jaar geleden in Estland is begonnen. In Nederland steunen vele organisaties dit initiatief. Heineken, Bever, Cocacola, Centerparcs, Spa, Nederland Schoon, ABN Amro, Tony’s en nog meer.

Ook wordt het initiatief gesteund vanuit de wandelwereld. In het verlengde van deze World Cleanup Day is een spontane actie gestart om dit op de Wandelpaden in Nederland gaan inzetten onder de naam LAW Clean up Challenge. Luc Schepers uit Rolde werd door mede-wandelaar Aiko Sterenborg gevraagd wanneer er een actie tegen zwerfafval op de grote wandelroutes, Pieterpad, Drenthepad en GrootFrieslandpad, in het NationaalPark de Drentsche Aa werd gehouden.

Die was er niet…  en de LAW Cleanup Challenge was geboren.

De LAW Cleanup Challenge roept alle wandelaars in Nederland op om deel te nemen. Deelnemen is heel eenvoudig.  Elke deelnemer start zijn eigen Cleanup Challenge, kiest zelf zijn wandelpad, en kiest zelf de etappe welke hij wil gaan opruimen. Het maakt niet uit wat je doet of welke afstand je doet, iedereen kan naar eigen mogelijkheden en kunnen een stukje wandelpad opruimen. Dit is je eigen uitdaging en steunt zo de LAW Cleanup Challenge. Wandelaars doen of alleen mee of met hun gezin of met een heel team. “Als alle wandelaars 5 km voor hun rekening nemen, dan hebben we weer een schoon wandelnetwerk!”

cleanupday

Doe ook mee!

Iedereen kan meedoen. Start zelf je eigen uitdaging en doe ook mee aan de LAW Cleanup Challenge! Wandel en geniet van de natuur en verricht ondertussen een kleine inspanning voor afvalvrije wandelpaden.

Om inzicht te krijgen wat we samen hebben gepresteerd vragen we deelnemers om zich aan te melden op de website of hun Cleanup Challenge op facebook te vermelden.
– welk wandelpad
– hoeveel deelnemers
– aantal schoonmaak kilometers

Website:                      www.law-cleanup-challenge.nl

Facebook:                   LAW Cleanup Challenge   http://bit.ly/LAW-CC

Twitter:                         @CleanupLaw

Deelnemers delen ervaringen van hun Cleanup Challenge op facebook

Nivon, Wandelnet en verschillende gemeenten ondersteunen de LAW Cleanup Challenge.
In heel Nederland gaan teams op verschillende wandelpaden aan de slag.  In Nederland zijn vele tienduizenden kilometers wandelpad, dit is nog wel een uitdaging op zich. Alleen aan de Lange Afstandswandelpaden zoals onder andere het Pieterpad en streekpaden zoals het Drenthepad omvatten al ruim 10.000Km.
– LAW’s
– Streekpaden
– Natuurpaden
– Klompenpaden
– Wandelknooppunten en Dorpsommetjes
– Paaltjes wandelingen van
– Staatsbosbeheer,  – Natuurmonumenten,   – Provinciale landschappen