How-to-Nivon

Wat is een natuurvriendenhuis?

Een beetje achtergrond

Als je bent opgegroeid met Nivon zal het concept ‘natuurvriendenhuis’ je niet vreemd zijn. Nieuw met Nivon? Dan kan het geen kwaad uit te leggen hoe het zit met die huizen. Waarom is het zo leuk er een nachtje door te brengen? Een lesje How-to-Natuurvriendenhuizen.

Krikkenhaar was in 1928 het eerste natuurvriendenhuis in Nederland, gebaseerd op het idee dat iedereen de natuur in moet kunnen, met welk budget dan ook. Inmiddels zijn er 13 natuurvriendenhuizen en 7 kampeerterreinen in Nederland. De huizen staan in de prachtigste natuur: aan zee, op de hei of in het bos. Iedereen is welkom. Uniek aan de huizen is het makkelijke contact met andere mensen. Ook speciaal: het verblijf is op basis van zelfcatering. Je deelt een grote, volledig ingerichte keuken. Het enige wat jij nog meeneemt zijn de ingrediënten voor een lekkere maaltijd. Er is een grote zaal en sommige huizen hebben andere ruimtes waar je een boek kunt lezen of bordspelletjes kunt spelen. Ook het terrein om de huizen biedt genoeg ruimte om lekker rond te hangen, voor kinderen om te spelen of een dagje te niksen. Vrijwilligers runnen en onderhouden de huizen, verwacht bij aankomst een warm welkom van de huis- of terreinwacht. Overnachten is goedkoop en nog voordeliger voor Nivonleden.

Wat maakt natuurvriendenhuizen uniek?

Midden in de mooiste Nederlandse natuurgebieden.
Gerund door vrijwilligers
Duurzaamheid als belangrijke waarde
Eenvoudige overnachting met privé slaapkamer en uitstekende gedeelde faciliteiten
Ruimte voor ontmoeting, maar ook om je terug te trekken
Geschikt voor alleenreizenden, stellen, gezinnen en (vrienden)groepen

Algemeen

Als je op zoek bent naar een unieke overnachting, biedt een natuurvriendenhuis van Nivon de uitkomst. De duurzame accommodaties bevinden zich midden in de mooiste Nederlandse natuurgebieden. De huizen bieden een fijne plek om ’s avonds terug te keren uit de natuur. In de gemeenschappelijke leefruimtes kan je naar hartenlust een praatje maken, maar je bent ook vrij om je met een boek, uit de leeshoek, terug te trekken op je eigen slaapkamer. Na het gezellige ontbijt de volgende ochtend wandel of fiets zo weer het groen in. Een perfecte uitvalsbasis voor iedere natuurliefhebber.

Uniek concept

De door vrijwilligers gerunde natuurvriendenhuizen bieden een betaalbare overnachting voor iedereen met een groen hart. Het is een eenvoudig en duurzaam verblijf, midden in de mooiste natuurgebieden. Privacy van je eigen slaapkamer combineer je met gezelligheid in de gezamenlijke keuken en woonkamer. Overdag kan je heerlijk wandelen, fietsen of relaxen tussen de vogeltjes, ’s avonds kook je een lekkere maaltijd in de gemeenschappelijke keuken. Het concept is zeer geschikt voor zowel alleenreizenden en stellen, als gezinnen en (vrienden)groepen. Door de ligging in de natuur zijn de accommodaties ideaal voor buitenactiviteiten. Deze activiteiten zijn dan ook genoeg in de omgeving te vinden.

 

Omgeving en faciliteiten

Midden in het bos, aan het strand of op de hei vind je de natuurvriendenhuizen van Nivon. Vanuit de huizen kunnen natuurliefhebbers naar hartenlust genieten van mooie parken en natuurgebieden. Gelegen aan prachtige fiets- en wandelroutes, dus de ideale plek om even bij te komen in het mooie groen. Kortom, een fijne plek om al het moois van de Nederlandse natuur te ontdekken.

Alle huizen zijn voorzien van goede faciliteiten. Er is een grote gezamenlijke keuken van alle gemakken voorzien en een fijne woonkamer met sfeervolle zitplekken, spelletjes- en leeshoek. Ook buiten is voldoende ruimte om samen of alleen te ontspannen. De badkamer en het toilet worden gedeeld met de medegasten, maar iedere slaapkamer heeft een eigen wasbak. De eenvoudig ingerichte slaapkamers zijn voorzien van een goed bed met matras, kussen, deken en nachtlampje. Het beddengoed dient wel zelf meegebracht te worden of huur je bij aankomst. In de gehele accommodatie is Wi-Fi aanwezig.

Overnachten in de natuurvriendenhuizen

Eerst boek je een kamer bij een van de huizen. Op de dag van aankomst meld je je bij de balie waar de huiswacht je ontvangt en je je sleutel geeft. Boodschappen berg je op in de speciale kastjes en in de koelkast(en) in de keuken. Er zijn twee- tot soms zelfs zespersoonskamers beschikbaar. Bij je boeking heb je aangegeven wat jij wilt. Je kamer is back to basic, vaak met uitzicht op de natuurlijke omgeving. Je beddengoed neem je mee of huur je bij aankomst. Tas uitgepakt? Tijd voor een wandeling in de natuurlijke omgeving, een boekje op het terras, een fiets huren, een kopje koffie of een spelletje uit de spellenkast. Tijd om te eten? De keukens zijn groot en van alle gemakken voorzien. Je hebt alle ruimte en materiaal om te koken. Even afwassen en alles staat weer klaar voor andere gasten om te gebruiken. De huiswachten weten vaak genoeg over de omgeving en er zijn altijd wel informatiefolders en boekjes over de regio. Je verblijf is relaxed en ongedwongen. Geniet ervan!

Alles op een rijtje

Boek een overnachting via nivon.nl
Nivonleden betalen minder
Alle accommodaties worden beheerd door vrijwilligers
Je neemt je eigen eten en beddengoed mee
Verwacht geen overbodige luxe
Ga lekker je eigen gang, met je vragen kun je altijd terecht bij de huiswachten of de medegasten