Green Key

Hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche

Alle huizen en kampeerterreinen: Green Key

Nivon is duurzaam en sociaal. Voor de natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen betekent dat maatschappelijk verantwoord ondernemen tot in de details. Hiervoor is een internationaal certificaat te behalen: Green Key.

“Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key-keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.” Bron: Green Key

Wat betekent een Green Key-certificaat?

Om voor dit certificaat in aanmerking te komen moeten de accommodaties:

De idealen van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid delen met gasten, vrijwilligers en met leveranciers
Milieuvriendelijk vervoer stimuleren door fietsverhuur, stimuleren de reis met openbaar vervoer te maken
Zuinig zijn met energie, elektriciteit- en gasverbruik; zuinig omgaan met water; afval scheiden
Duurzaam en milieuvriendelijk inkopen, de gasten advies geven over milieuvriendelijk eten en drinken
Milieuvriendelijke producten gebruiken voor de schoonmaak
Maatschappelijk betrokken arrangementen en cultuurevenementen organiseren, samenwerken met andere maatschappelijk betrokken organisaties en/ of instanties die zich bezighouden met natuur en milieu

Hoe werkt de keuring voor Green Key?

Er moeten formulieren worden ingevuld voordat de keurmeester komt kijken of alles in orde is. Dat is veel werk. Alle lampen zijn of worden vervangen voor LED, de meeste huizen krijgen of hebben zonnepanelen. De huiswachten sluiten in de wintermaanden de gordijnen in de kamers die niet worden gebruikt om geen energie verloren te laten gaan. Een aantal huizen ontwikkelt verdergaande initiatieven, zoals nieuwbouw met natuurlijke materialen; opvangen van regenwater om wc’s mee door te spoelen of een mos-sedumdak dat regenwater opneemt en voor goede isolatie zorgt in zowel zomer als winter.

In de natuurvriendenhuizen helpen de gasten ook een handje mee. Zij scheiden afval en houden de verwarming laag bij afwezigheid. Ze zorgen voor een goede sfeer: sociaal, betrokken en behulpzaam.

De accommodaties met een Green Key-certificaat

Alle accommodaties zijn bezig met verduurzamen en de keuring van Green Key. Inmiddels hebben de onderstaande accommodaties al een Green Key-certificaat behaald: