Alle huizen en kampeerterreinen: Green Key.

Nivon is duurzaam en sociaal. Voor de natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen betekent dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Tot in alle details. Hiervoor is een internationaal certificaat te behalen, dat heet Green Key.

“Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.” Bron: Green Key

Wat betekent een Green Key certificaat?

Om voor dit certificaat in aanmerking te komen moeten de accommodaties:

  • de idealen van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid delen met gasten, met alle vrijwilligers, met leveranciers;
  • milieuvriendelijk vervoer stimuleren door fietsverhuur, de route met openbaar vervoer;
  • energiezuinig elektriciteit- en gasverbruik, zuinig met water omgaan;
  • duurzaam en milieuvriendelijk inkopen, de gasten advies geven over milieuvriendelijk eten en drinken;
  • milieuvriendelijke producten gebruiken voor schoonmaak;
  • gescheiden afval inzamelen;
  • maatschappelijk betrokken arrangementen organiseren en cultuurevenementen, samenwerken met andere maatschappelijk betrokken organisaties en/of instanties die zich bezighouden met natuur en milieu.

Hoe werkt de keuring voor Green Key?

Er moeten formulieren worden ingevuld voordat de keurmeester komt kijken of alles in orde is. Dat is veel werk. De onderhoudsmensen zijn druk met het vervangen van alle lampen voor LED, de meeste huizen krijgen of hebben zonnecellen.  De huiswachten sluiten in de wintermaanden de gordijnen in de kamertjes die niet worden gebruikt om geen energie verloren te laten gaan. In de natuurvriendenhuizen helpen de gasten ook een handje mee. Zij scheiden afval en houden de verwarming niet onnodig hoog bij afwezigheid.  Ze zorgen voor een goede sfeer: sociaal en betrokken en behulpzaam.

De accommodaties een Green Key certificaat

Alle accommodaties zijn bezig met verduurzamen en de keuring van Green Key. Inmiddels hebben de onderstaande accommodaties al een Green Key certificaat behaald:

Allardsoog

De Banjaert

Den Broam

De Grutto

De Gele Anemoon

De Hondsrug

Het Hunehuis

De Kleine Rug

Krikkenhaar 

Het Zeehuis

Morgenrood

ABK-huis

Het Hallse Hull

X
X