Toorts Magazine

De geschiedenis van Nivon

Het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO) werd op 16 november 1924 opgericht. Vormgevers waren Koos Vorrink en Piet Voogd. Het voorbeeld was de in 1918 opgerichte AJC voor de opleiding van jongeren. Volksontwikkeling bleek voor ouderen ook belangrijk en de vakbond NVV en SDAP (voorloper van de PvdA) hadden grote behoefte een getrainde en geschoolde kaderleden. Zo ontstond het IvAO.

Er kwamen scholen en onderwijsopleidingen. De meeste mensen hadden toen alleen lagere school. In 1928 sloot de Nederlandse Arbeiders Reis Vereniging (NARV) zich aan bij IvAO. En het eerste Nederlandse natuurvriendenhuis Krikkenhaar opende de deuren. Later kwamen daar nog het beheer van lange-afstand wandelpaden bij en de uitgave van bijbehorende gidsen.

In de 21ste eeuw staat Nivon nog altijd als een huis, maar we heroriënteren ons wel om de aansluiting bij jongeren te hervinden. De activiteiten, accommodaties en de sfeer bij Nivon spreken mensen uit alle lagen van de bevolking aan. De vereniging draait op actieve leden die zich enthousiast en betrokken inzetten op veel manieren inzetten.

Er zijn weer verhalen