Kinderen in bomen
Nivon zoekt
bestuursleden
Je talent inzetten
voor natuurvrienden
Nivon Natuurvrienden: Feest
De Nivonraad
waar jij ook welkom bent
Halfjaarlijks overleg en besluiten
voor een sprankelende natuurorganisatie

Nivon Eerlijk & Groen

Wat doen we aan Eerlijk & Groen?

Het Nivon zet zicht in voor cultuur, de maatschappij en elkaar én voor natuur en milieu. Binnen het Nivon vatten we dat samen als Eerlijk & Groen. Eerlijk & Groen is gebaseerd op de Fair & Green Deal. Het Nivon onderschrijft samen met tientallen andere organisaties het streven naar een duurzamere en eerlijkere samenleving en ondersteunt het Platform voor een duurzame en solidaire economie en De Grote Transitie.

Eerlijk & groen in de praktijk

Concreet zijn er kleine en grote aandachtspunten, van afvalscheiding tot zonnepanelen en heatpipes bij onze natuurvriendenhuizen. Onderhoud kun je op een belastende manier doen óf zo respectvol mogelijk voor de natuur. Zo vertel Kees Fit: “Sinds een jaar of vier ben ik groencoördinator bij natuurvriendenhuis/ kampeerterrein Banjaert in Wijk aan Zee. In die periode is er geen enkel bestrijdingsmiddel gebruikt, en in de toekomst zal dat ook niet gebeuren. Dit is geheel in overeenstemming met het groenbeleidsplan van Banjaert. Ook mijn voorganger was vierkant tegen het gebruik van deze middelen in de 20 jaar dat hij deze taak uitvoerde. Wij wieden het onkruid.

De recreatiesector heeft in 2015 een Green Deal met de overheid gesloten om het gebruik van bestrijdingsmiddelen geleidelijk af te bouwen. Het Nivon is deze beweging op de meeste plekken al jaren vooruit.

Niets Gevonden

Uw zoekopdracht leverde helaas geen artikelen op

Duurzaam in de praktijk

Eerlijk & Groen zie je concreet terug bij het Nivon, want:

  • alle Nivon Natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen nemen enkel groene stroom af;
  • vele accommodaties maken gebruik van zonne-energie;
  • het Nivon heeft haar huisrekening bij een eerlijke bank;
  • afdelingen op verschillende plekken in het land zijn (mede)organisator van Repair Cafés;
  • leden inspireren elkaar om hun leven eerlijker en groener vorm te geven.

Samen sterk

Mensen bewust maken dat we anders met de wereld om moeten gaan en laten zien dat dit ook kan. Daar draait Eerlijk & Groen doen om.  We kunnen dit niet alleen. Daarom wordt er samengewerkt met vele verschillende organisaties in het land die elk hun eigen expertise hebben. Dit is niet alleen leerzaam, maar maakt het ook leuk om met duurzaamheid en eerlijke economie bezig te zijn. We leren hierdoor nieuwe mensen en organisaties kennen, maar zij leren hiermee ook het Nivon kennen! Wil je zelf een bijdrage leveren aan Eerlijk en Groen met en via het Nivon? Of wil je de mogelijkheden van een lezing of presentatie over Eerlijk en Groen bespreken met de werkgroep? Laat het ons dan weten via info[apestaartje]nivon.nl

Naar de klimaattop in Parijs

In december 2015 kwamen wereldleiders bijeen in Parijs om mondiale afspraken te maken over de aanpak van klimaatverandering. Het doel van deze conferentie was tot een nieuw klimaatakkoord te komen omdat het huidige verdrag in 2020 afloopt. Dit is nodig om klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Alle landen hebben vooraf hun plannen moeten indienen om CO2-uitstoot terug te dringen. Tot nog toe hebben veel landen, waaronder Nederland, nog onvoldoende gedaan om de opwarming van de aarde te beperken. In het streven naar een duurzamere en eerlijkere samenleving, droegen Nivonners Magda Vodde en Ellis Kramer de oude en nieuwe idealen van  het Nivon uit door met Milieudefensie mee te fietsen naar Parijs. Daar waren veel natuurvrienden uit verschillende landen. Via foto’s, filmpjes en verhalen waren zij te onderweg te volgen.