Oudemolenschediep - (D)rentmeesterschap

(D)rentmeesterschap – 3 t/m 5 november

Themaweekend over het Nederlandse landschap

Nivon regio Noord snijdt begin november een bijzonder actueel thema aan: Het Nederlandse landschap. ’De diversiteit van ons landschap neemt af, maar in dit weekend laten we zien dat het ook anders kan’, stellen de organisatoren.

Nienke Wensveen van Nivon regio Noord: ,,De bottomline van het thema is: Het gaat slecht met het Drentse/Nederlandse landschap. De landbouwgebieden zijn ecologische woestijnen geworden. Boeren, banken, overheden en consumenten hebben elkaar in de houdgreep. In het excursieprogramma bezoeken we de positieve uitzonderingen, om te laten zien hoe het ook kan. Maar al fietsend komen we ook langs de treurige voorbeelden ervan.”

Rechtgetrokken

Grondboring - (D)rentmeesterschap

Hoogleraar landschapsgeschiedenis Theo Spek geeft uitleg tijdens een eerder themaweekend

Wie bijvoorbeeld aan Drenthe denkt, ziet een plaatje voor zich van een weids en leeg heidelandschap met schapen en hunebedden en verspreid liggende esdorpen. Wie vandaag de dag een tocht door het Drentse landschap maakt, ziet dat dit beeld niet langer klopt. De provincie begint er steeds meer uit te zien als de rest van Nederland: weilanden met nette verkavelingen, rechtgetrokken beken, steden, snelwegen en spoorlijnen. We zijn bezig ons karakteristieke landschap te verliezen en in te ruilen voor monotonie. Bovendien scoort onze biodiversiteit in Europa het slechtst.

Ieder jaar organiseren we een weekend en we bepalen het thema van een weekend eigenlijk vooral op basis van wat we zelf interessant vinden en waar we zelf meer van willen weten. Nadat we het thema al vastgesteld hadden, kwam het spraakmakende boek Landschapspijn van Jantien de Boer uit. Tevens sluit het thema aan bij het ’Aanvalsplan voor het landschap’ dat Natuurmonumenten eerder dit jaar lanceerde.

Provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten, de heer Taco van den Heiligenberg, vertelt zondagochtend over dit ’Aanvalsplan’. Vervolgens bezoekt het gezelschap op de fiets Boer Sil die zijn bedrijf uitoefent op een natuurvriendelijke manier.

Oudemolenschediep - (D)rentmeesterschapJantien de Boer

Jantien de Boer trapt op vrijdagavond 4 november af. De columniste/journaliste van de Leeuwarder Courant bracht haar landschapspijn – ‘het schrijnende gevoel’ dat het wegkwijnende Friese landschap bij haar oproept – onder woorden in een artikel in haar krant; een verhaal dat velen raakte en uiteindelijk leidde tot haar boek. Veel meer mensen bleken het gemis te voelen, en niet alleen in Friesland.

Op zaterdag staat er een fietstocht gepland naar Rheebruggen; een stukje authentiek Drents landschap. Tevens een korte rondwandeling met uitleg over wat er hier te zien is. Daarna staat het Dwingelderveld op het programma: Een nationaal landschap dat in het afgelopen decennium flink is aangepakt (vernatting, aanleg grote geluidswal langs de A28, ecoviaduct over de A28, etc.). Natuurmonumenten beheert dit natuurgebied en geeft uitleg over de aanpak om de natuurkwaliteit te verbeteren.

Info en boeken

  • (D)rentmeesterschap is van 3 t/m 5 november in het natuurvriendenhuis Hunehuis.
  • Kosten voor leden: € 55 per persoon op basis van een tweepersoonskamer.
  • Kosten voor niet-leden € 72,50.
  • Op basis van zelfverzorging.
  • Meer info en boeken: Nivon Noord Scholing en Vorming, Nienke Wensveen, nivon.klimaat@gmail.com.