Buitenspelen cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen
Tekst: Floor Verkerk
Drie op de tien kinderen speelt volgens een recent onderzoek van Jantje Beton, nooit of slechts één keer per week buiten! En dit aantal neemt toe. Nivon zet zich in om meer kinderen naar buiten te krijgen en doet dat niet zonder reden.
Zelf leren vallen en opstaan
Lekker rennen in de duinen, hutten bouwen in de bossen en verstoppertje spelen in de buurt. Klinkt goed toch? Toch verkiezen veel Nederlandse kinderen de televisie boven lekker naar buiten gaan. En naast dat het heel erg leuk is om naar buiten te gaan, is het ook nog eens ontzettend belangrijk. Professor Rieffe, ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit Leiden, legt uit dat buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes een groot onderdeel vormt van de ontwikkeling van een kind. ‘’Kinderen leren door met elkaar te spelen sociale vaardigheden, waarmee ze zich voorbereiden op de maatschappij. Ouders kunnen veel meegeven in de opvoeding, maar de interactie bij kinderen onder elkaar zorgt voor de emotionele ontwikkeling. Ze moeten zelf leren vallen en opstaan.’’
Met het Nivon meer de natuur in
Nivon vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van buiten zijn en buitenspelen. Jong en oud, stedelingen en dorpelingen. Om kinderen de mogelijkheid bieden zoveel mogelijk buiten van de natuur te kunnen genieten organiseert Nivon bijvoorbeeld met JUMP Zomerkampen elk jaar kampen voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud, op natuurkampeerterrein het Hallse Hull in Eerbeek. Een week spelen in het bos, hutten bouwen, kamperen en vrienden maken! En om het hele jaar buiten te kunnen spelen zijn bij bijna alle accommodaties nieuwe natuurlijke speeltoestellen geplaatst. Deze speeltoestellen zijn gemaakt en maken gebruik van natuurlijke materialen en hebben een avontuurlijk karakter. Een echte goede nieuwe aanwinst om meer kinderen naar buiten te krijgen. Uniek aan deze locaties is natuurlijk ook dat ze middenin de natuur liggen en volgens professor Rieffe is dat heel goed voor kinderen. ‘’De natuur werkt kalmerend en geeft ze frisse lucht.’’
Foto: Jan Baas
Meer activiteiten organiseren?
Uit recent onderzoek van Jantje Beton onder kinderen tussen de 6 en 12 jaar, blijkt de natuur als speelplek wel een hoge plek in te nemen. De groep werd gevraagd om speelplekken een cijfer te geven op de schaal van 1 t/m 10. Bovenaan met een 7,3 staat het schoolplein en daarna volgen de tuin en de natuur met een 7,2. Op de vraag wat deze kinderen het leukst vinden om buiten te doen, kwamen de activiteiten fietsen, klimmen & klauteren, zelfverzonnen spelletjes spelen, tenten of hutten bouwen en verstoppertje spelen als winnaars uit de bus. Ook geven veel kinderen aan dat als er meer spannende speelplekken zouden zijn en er meer activiteiten zouden worden georganiseerd, dat ze het dan leuker zouden vinden om naar buiten te gaan. Nivon werkt druk mee aan het organiseren van meer buitenactiviteiten voor kinderen. Binnenkort komen er een aantal leuke activiteiten voor ouders en kinderen aan. Zo organiseert het Koos Vorrinkhuis in de week van 23 juli ‘De Buitenweek’, een week waarin er allerlei activiteiten in de middag en in de avond worden georganiseerd voor gezinnen. Ook bij natuurkampeerterrein en Natuurvriendenhuis Morgenrood (29 juli – 5 augustus) worden er kinderactiviteiten georganiseerd en net als elk jaar vindt in De Bosbeek weer de ‘(groot)ouder-kind-week’ plaats. Dit jaar is dat in de week van 30 juli.
Winnen en verliezen
Spelletjes spelen op een kamp of bij een huis is volgens professor Rieffe ook erg bevorderlijk voor de ontwikkeling kinderen. ‘’Als kinderen met leeftijdsgenootjes spelen, leren ze vrij spel. Ze leren rollen aan te nemen en met winst en verlies om te gaan. Ook oefenen ze zo hun motorische vaardigheden, hun concentratievermogen en hun coördinatie’’. Volgens Rieffe zitten kinderen te veel achter hun telefoons en tablets en gebruiken ze dit om mee te spelen. Veel tieners gebruiken het als sociaal communicatiemiddel, wat positief is, maar mag dit onlinecontact nooit in de plaats komen van livecontact. Door buiten te spelen hebben kinderen echt ‘live’ contact in plaats van contact via beeldschermen. Hup, de natuur in dus!
Foto: Rivka Schraa