Bikepacking: lichtgewicht fietsvakantie

Flexibel, goedkoop, gezond, onthaastend en duurzaam. Steeds meer mensen zien de voordelen van een fietsvakantie. Bikepacking is een fietsvakantie ‘next level’, een combinatie van backpacken en, inderdaad, fietsen.

Het idee is: met zo weinig mogelijk bagage een zo groot mogelijk nieuw gebied ontdekken. Op de fiets zie je meer dan vanuit de auto, en je kunt meer kilometers maken dan wandelend. Lichtgewicht op weg, van de gebaande paden af, slapen in de buitenlucht. Of natuurlijk in een natuurvriendenhuis of op een Nivon kampeerterrein.

Een paar tips voor de beginnende bikepacker:

Leg de lat niet te hoog

Je hoeft niet meteen de Silk Mountain road race door Kirgizistan of een Schotse highland trail te pakken. Begin met een trip van een dag, of een weekend. Zo kun je je fiets en uitrusting testen. En dicht bij huis is meer dan genoeg moois te beleven.

Bereid je route voor

Neem een fietsgids mee of zoek vooraf op internet naar een mooie route. Gps is altijd handig, zeker als je geen held bent in kaartlezen. Het voordeel is ook dat je niet steeds op je kaart hoeft te turen. Fietsen langs knooppunten is ook een aanrader. Veel tips en info vind je via de routeplanner van de Fietsersbond.

foto: Dutch Portfolio

Reis licht

Eigenlijk kun je beter te weinig dan te veel spullen bij je hebben op de fiets. Neem alleen dingen mee die je echt gaat gebruiken. Als je nieuwe spullen aanschaft, kies zoveel mogelijk voor de lichtgewichtvariant. Onontbeerlijk: gevulde bidons; goede verlichting (hoofdlamp voor noodgevallen); een ehbo-set (pleisters, zonnecrème, verband en pijnstilling, pincet of tekentang); fietsreparatieset; multitool (met inbussleutels, een spakenspanner, tangetje, mes en een schaartje); powerbank; en een reserve binnenband kan handig zijn. Verder hangt het natuurlijk erg af van de vraag of je onderweg zelf kookt en hoe je gaat overnachten.

Zorg voor goede fietstassen

Alles wat je niet op je lijf hoeft mee te dragen, is mooi meegenomen. Probeer geen lange afstanden te fietsen met een volgepropte rugzak: niet comfortabel en slecht voor je rug. Tegenwoordig worden er veel soorten zadel-, stuur- en frametassen gemaakt, in allerlei maten en prijscategorieën. Het voordeel is een betere gewichtsverdeling dan met ‘standaard’ fietstassen en je kunt overal makkelijk bij. Er zijn websites volgeschreven over de beste, handigste, lichtste, meest aerodynamische fietstassen, maar ik zou zeggen: leen eerst spullen voor je wat aanschaft. Dan merk je vanzelf wat het beste bij je past.

En verder…

Veel meer tips voor de beginnende bikepacker vind je hier.

De meer gevorderde bikepacker leest hier en hier meer info.

Als overnachten in de buitenlucht een brug te ver is, kun je natuurlijk ook fietsen van Nivonaccommodatie naar Nivonaccommodatie. Alles daarover vind je in De Natuurvrienden Fietsgids. Of je boekt een overnachting bij Vrienden op de Fiets.

Kijk ook vooral even bij nivon.nl/activiteiten voor bijvoorbeeld rondje Noord op de fiets, de Nivon Fiets2daagsen, digitale routes en andere fietstips.

foto: Laurence Harms