Vredeswandeling mei 2025

In de maand mei trok de jaarlijkse Vredeswandeling, georganiseerd door de Duitse Naturfreunde, door Nederland.  Nivon Natuurvrienden – in de persoon van Han Verschuur, CB-lid met internationale betrekkingen in zijn portefeuille – droeg bij aan de organisatie van de eerste negen etappes van deze bijzondere en belangwekkende activiteit.

Startpunt was het Vredespaleis in Den Haag. Han Verschuur stelt dat het verrijkend was om met geëngageerde groepsgenoten door fraaie landschappen te kuieren. Ze reflecteerden onderweg over oorlog, vrede en vrijheid. Die combinatie van natuur en geestelijke voeding, samen met anderen en in alle eenvoud, is voor hem de unieke mix van het traditionele Natuurvriendenconcept. ‘Sociaal rondtrekken’ wordt het ook wel genoemd. Hij vindt het hoog tijd dat wij daar weer meer aandacht aan gaan besteden. “Het aanleggen en onderhouden van wandelroutes is loffelijk, maar het gaat erom wat wij met die wandelroutes doen, in het verlengde van onze doelstellingen. Dat geldt evenzeer voor het in stand houden van onze Natuurvriendenhuizen.”

Van diverse leden hebben we enthousiaste verslagen ontvangen, zoals van Lien Bos, waarvoor dank. In de herfsteditie van Toorts (verschijnt eind augustus) is er meer over te lezen.

Herdenken en vieren: 4 en 5 mei 2025

Lien Bos: “Sinds jaren ben ik lid van Nivon en na een bericht in Toorts heb ik mij aangemeld voor de vredeswandeltocht die de Duitse Naturfreunde in de maand mei organiseerde. Startpunt van de wandeltocht was het Vredespaleis in Den Haag en vervolgens liepen de eerste negen etappes door Nederland. Die zijn dan ook samen met Nivon Natuurvrienden georganiseerd. Ik besloot op 5 mei mee te lopen, vanaf Dordrecht.

Overnachten deed ik in een trekkershut, op het terrein van natuurvriendenhuis de Kleine Rug in Dordrecht. Op dat moment was ik de enige Nederlandse deelnemer, naast Nivon-bestuurslid Han Verschuur, die de deelnemers in het Nederlandse deel van de tocht begeleidde.

Het samenzijn met de Duitse deelnemers was heel leuk. Een van hen vertelde mij, dat zij het zo bijzonder vonden dit mee te maken in Nederland. Door de neonazi’s, die Duitsland nooit echt hebben verlaten, wordt het einde van de oorlog niet gevierd; het heet daar Capitulierungstag. Met andere woorden: ‘Nog steeds jammer dat we niet gewonnen hebben’…

De bestemming van de etappe op 5 mei was het bevrijdingsfestival in ’s Hertogenbosch. In plaats van wandelend legden we het grootste deel van het traject per trein af. Alles per pas/telefoon betalen was een issue voor de Duitse gasten. Als ICT deskundige was Naturfreund Roland ook verbaasd dat alle privé gegevens via 1 apparaat zijn te hacken. Ik scoorde punten, door te zeggen dat ik onder andere om die reden geen smartphone heb.

Ik ben zelden in Duitsland geweest, omdat ik lange tijd antipathie tegen het land had vanwege de oorlog. Een vredeswandeling doet wonderen! Tot mijn verbazing sprak ik best goed Duits. Ik was zelfs in staat om ‘witzen’ te maken. Aangekomen in den Bosch, adviseerde ik allereerst een Bossche bol te eten. Het festival bleek een heel gezellig gebeuren. Voor de Duitse gasten was het doel om zo veel mogelijk aspecten te beleven van zowel 4 als 5 mei in Nederland. Enkele Naturfreunde heb ik uitgenodigd voor een verblijf in Amsterdam, volgend jaar.”

Het is verrijkend om gezamenlijk door fraaie landschappen te kuieren met reflectie onderweg over oorlog, vrede en vrijheid. De combinatie van natuur en geestelijke voeding, samen met anderen en in alle eenvoud, is de unieke mix van het traditionele Natuurvriendenconcept.

- Han Verschuur