Terugblik landelijke open dag

Op zondag 7 april was de landelijke open dag van Nivon ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum. Deze dag openden onze natuurvriendenhuizen, kampeerterreinen en afdelingen hun deuren voor bezoekers. Alle vrijwilligers stonden klaar om de gasten en bezoekers met open armen te ontvangen.

 

Afdeling Gouda
“De Nivon Vlag wapperde uitnodigend aan het hek van de Ajourboerderij. Het beloofde een mooie dag te worden. In de zaal hingen talloze kleinere Nivon vlaggetjes. Binnen draaide een Nivon filmpje en was er een diavoorstelling van foto’s van diverse activiteiten. Voor bezoekers die het Nivon nog niet goed kenden stond er een tafel vol met promotiemateriaal.

De koffie pruttelde en de mini-tompoesjes lagen uitdagend op de etagère te glimmen. Nivon Natuurvrienden bestaat 100 jaar en Nivon Gouda was er klaar voor om dit te vieren. Het wachten was nu op belangstellenden. En die kwamen dan ook in behoorlijk groten getale. Zij moesten zich eerst melden bij Jolanda. Voor de ontvangst van een consumptiebon en vooral ook om te raden hoeveel noten er in de doos, die bij Jolanda op tafel stond. Er was een overnachting voor twee personen in een natuurvriendenhuis mee te winnen. Jolanda is bijna niet van haar plek geweest. Als een pitbull bewaakte ze de doos met noten.

Inmiddels was de zaal al heel goed gevuld, in afwachting van de lezing van IJsbrand Swart, natuurfotograaf en IVN natuurgids. Thema was ‘Fotograferen in de natuur’. IJsbrand bracht de lezing met humor en duidelijke uitleg. Voor zowel toehoorders met wat ervaring op fotografiegebied als mensen met wat minder kennis hierover was dit goed te volgen. De mooie foto’s vulden de uitleg goed aan. De tips over fotograferen met een mobiel waren ook interessant en leerzaam. Al met al vloog de tijd voorbij.

Daarna was het tijd om te genieten van een drankje en van de meegebrachte hapjes. Dat kon zowel binnen in de zaal als buiten in de tuin.

Het was een zeer geslaagde middag in een gastvrije Ajourboerderij. Met dank aan Corine en Gerard voor de hulp in de keuken en aan de bar. En natuurlijk ook dank aan IJsbrand Swart voor de interessante lezing.”

Afdeling Zaanstreek

   

Banjaert
“Vanaf 14.00 uur konden gasten genieten van een film in de grote zaal, vergezeld van koffie, thee, limonade en speciale 100 jaar Nivon gebakjes. Begeleide wandelingen startten om 14.00 uur: een kortere door Wijk aan Zee en een langere door de duinen. Buiten waren er activiteiten zoals een weggeefmarkt voor kampeerspullen, een springkussen bij de receptie van het kampeerterrein, en pannenkoeken gebakken op een houtbrander. De 98 gebakjes waren om 18.00 uur allemaal op, met naar schatting 60-70 bezoekers, inclusief degenen die het huis wilden verkennen.”

De Bosbeek
“De Open Dag was bij De Bosbeek een groot succes, natuurlijk mede door het fantastische weer. De hele middag speelden muzikanten op het terras. Bevriende organisaties hadden een kraampje of andere opstelling, deels buiten (IVN, Arboretum, Nivon Vitaal, schaapsherder), deels binnen (Nivon Historie, Oud-Bennekom, Nivon/Bosbeek algemeen). Vrijwilligers gaven een rondleiding in huis of over het terrein. We schatten dat er ongeveer 100 bezoekers waren, waaronder nogal wat mensen uit de buurt.”

De Kleine Rug

   

Den Broam en afdeling Enschede

   .

Eikhold
“Natuurvriendenhuis Eikhold vierde haar eeuwfeest met een bruisende mix van cultuur en groen op een zonovergoten dag. Een groot aantal bezoekers, waaronder veel Heerlenaren en lokale organisaties, genoten van de festiviteiten. Buurtbewoners verkenden enthousiast onze prachtige tuin tijdens onze uitnodigende markt. Onze toegewijde vrijwilligers verzorgden boeiende rondleidingen, terwijl de muziekkapel voor sfeervolle klanken zorgde en er een speciaal kinderprogramma was. Met een gevarieerd programma van ongeveer 20 activiteiten en inclusief deelnemers en vrijwilligers, schatten we dat ongeveer 400 mensen het feest hebben bijgewoond.”

Het Groene Hartpad
“Het was een prachtige dag, de deelnemers waren ruim op tijd, een enkeling wat verlaat omdat ze de tram gemist hadden. We doen vanuit Delft-Zuid een variant op de rondwandeling vanuit Schipluiden uit de nieuwe wandelgids, van 16 km. We lopen in 2 groepjes.

Een klein stukje door de woonwijk en we waren al op het Groene Hartpad. Een lang en mooi stuk over een fietspad aan de rand van Schipluiden. Een mooie zondagmorgen, dus best wat fietsers. Er werd al lekker gekletst, maar met z’n tweeën naast elkaar is daar niet zo’n goed idee. De Vlaardingervaart is prachtig, je loopt verhoogd langs het water met zicht op de weilanden van Midden-Delfland. Een flinke wind om de oren, petje goed vasthouden. Wat is het mooi hier! Een pittig end tot aan een terras aan het water. Een van de 2 terrasboten was voor ons vrijgehouden, wat een aardige bediening! De koffie ging er goed in, lekker om even bij te komen na anderhalf uur lopen.”
Meer lezen over de open wandeldag van Het Groene Hartpad? Klik hier. 

   

Het Zeehuis
“De Open Dag bij Het Zeehuis was een kans voor vrijwilligers om de banden met de lokale gemeenschap te versterken. Het programma bood voor elk wat wils, samengesteld door lokale mensen, organisaties en onze eigen vrijwilligers. Het weer was perfect – helder, zonnig, met een verfrissende zeewind – ideaal voor buitenactiviteiten. Gasten werden hartelijk verwelkomd met koffie, thee, fris en een “100 jaar Nivon” gebakje.

Na een gezellige opening, bijgewoond door loco-burgemeester Yvonne Roos-Bakker en kinderburgemeester Tygo Fontein, koos iedereen uit diverse aantrekkelijke activiteiten. Wandelingen in de omgeving met het IVN of de lokale historicus, buitenactiviteiten met de ‘bosw8chter’, een tekenworkshop voor zowel kinderen als volwassenen, en een presentatie over de lokale geschiedenis, verzorgd door het IVN. Tussendoor konden bezoekers zelfs een tekening laten maken door lokale kunstenaar Kees Oosterbaan.

Na de lunch werden opnieuw binnen- en buitenactiviteiten aangeboden, terwijl gasten werden ontvangen, begeleid en voorzien van goody-bags. De dag werd muzikaal afgesloten door het Alkmaars Straat Orkest, inclusief een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied “NIVON 100”.

Met ruim tweehonderd bezoekers, waaronder veel nieuwe gezichten, kunnen we terugkijken op een geslaagde Open Dag ter ere van het 100-jarig bestaan van Nivon.”

Koos Vorrinkhuis

   

Morgenrood

Pieterfietspad