Vrouwencursusweken november over ‘Anders (be)kijken’

Voor de 69e keer zijn er de Vrouwencursusweken van Nivon. Het thema ‘Anders (be)kijken’ is breed. We onderzoeken ons denken en handelen en onze kijk op ‘de dingen’ tijdens verschillende presentaties en praktische workshops.

Programma Vrouwencursusweken

Nog niet alles is bekend, maar alvast een greep eruit:

  • Marian Ter Haar vertelt over ‘Deep Democracy’: een manier om tot besluiten te komen met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Geen compromis, maar werkelijke consensus. Marian geeft ook een praktische workshop ‘Omdenken’.
  • Ooit gehoord van ‘Biomimicry’? Bowine Wijffels gaat ons uitleggen dat dit verband houdt met het imiteren (nadoen) van de natuur voor het oplossen van vraagstukken in onze samenleving. De natuur ontwerpt immers systemen die – in harmonie met de omgeving – succesvol en duurzaam overleven.
  • Met Marleen van Noort gaan we in theorie en in de praktijk aan de slag met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen.
  • Norbert Peeters, co-auteur van het boek Plantaardig, geeft een presentatie over Vegetatieve Filosofie. Deze interessante filosofie gaat er vanuit dat mens en plant dichter bij elkaar staan dan wij denken. Bomen en planten staan niet ‘tegenover’ ons. Wij mensen zijn – inclusief ons hele handelen en denken – net zo natuurlijk, of zelfs ‘plantaardig’, als planten. Verder brengen we in kaart hoe het kijken, horen, proeven en voelen nu precies in de hersenen werkt. Kunnen we onze zintuigen foppen?
  • Naast de inhoudelijke presentaties en workshops is er ruimte voor creativiteit, beweging en ontspanning. We maken sieraden van (zilver)papier. De voeten gaan van de vloer met line dance. De kelen worden geschraapt voor een professionele zangworkshop wereldmuziek. Met de boswachter verkennen we bos, heide en vennen in de omgeving van Natuurvriendenhuis Morgenrood in Brabant. In het Textielmuseum in Tilburg krijgen we een rondleiding bij de tentoonstelling ‘Earth Matters’, waar duurzaamheid en schoonheid een symbiose aangaan. We bezoeken ook museum De Pont.

Praktisch

Het belooft al met al een mooie en interessante week te worden, die aantrekkelijk zal zijn voor vrouwen van alle leeftijden. De Vrouwencursusweken vinden plaats in Natuurvriendenhuis Morgenrood in Oisterwijk.
De eerste week is van 6 t/m 10 november 2017 met gastvrouwen Monique de Bos, Hanneke Leeuwerink, Carla van Mil en Mirjam Rabbelier.
De tweede week is van 13 t/m 17 november 2017 met gastvrouwen Wanda Freriks, Leni de Jager, Imanda de Jonge en Anneloes Siegmund.

Beide weken hebben een identiek programma. De kosten van deze volledig verzorgde week zijn voor Nivonleden € 230 en voor niet-leden € 270.

Informatie en aanmelden

Helaas zijn de beide weken van de VrouwenCursusWeken al volgeboekt.

Vrouwencursusweken

Foto: Leni de Jager