Chaja Zeegers redt grienden in Nieuw-Zeeland

Nivonner redt aangespoelde grienden in Nieuw-Zeeland

,,Het geeft een goed gevoel om de dieren te kunnen helpen,” meldt Chaja Zeegers vanuit Nieuw-Zeeland. De Nivonner heeft in het weekend van 10-12 februari aangespoelde grienden gered die bij Farewell Spit in de Golden Bay op het strand waren aangespoeld. In totaal strandden daar ongeveer 650 grienden.

Chaja verbleef op dat moment in de omgeving van de baai op het Zuidereiland. Bij de reddingsoperatie waren tientallen vrijwilligers betrokken, waaronder Chaja en haar vriend Rob. Beiden hebben afgelopen jaren trainingen gevolgd om grote zeezoogdieren die wel vaker in deze baai aanspoelen, te redden en het liefst terug naar zee te kunnen dirigeren. Dit keer waren het grienden, een grote dolfijnensoort.

,,Zaterdag hebben we bij meerdere grote strandingen geassisteerd. Zondag om 6.45 uur stonden mijn vriend en ik als eersten op de nieuwe plek des onheils, met 17 stuks aangespoelde grienden. We zijn getrainde vrijwilligers, maar hadden geen mensen, emmers en ander materieel. Waar begin je met zorgen dat de dieren niet doodgaan aan oververhitting of stress? Eén kalf krijste ontzettend. Meerdere dieren lagen op hun zij, op één van hun flippers. Dat geeft ze stress. Eén gestrest dier heb ik redelijk kunnen kalmeren. Gelukkig was het deze zondag bewolkt, dus minder heet voor ze. Later kwam er meer hulp.”

Knock-out

Chaja Zeegers redt grienden in Nieuw-Zeeland

“Prachtig om een rol van betekenis te kunnen spelen”

“Als getrainde vrijwilliger begeleidde ik mensen om geen stress te creëren voor de dieren. Bovenal moet je al die goedbedoelende mensen tegen zichzelf beschermen. Met het koelen van de dieren  door water over ze heen te gieten, vergeten mensen vaak hun eigen veiligheid. Met een klap van de zeer krachtige staartvin kun je knock-out geslagen worden. Met meer menskracht zetten we de meeste scheefliggers rechtop. Toen de vloed opkwam had ik de leiding over een team van zes mensen dat een griend van 5 meter lang, 2 a 3 ton in gewicht ging ’refloaten’. Aanwijzingen geven, de veiligheid van mijn team in de gaten houden, goed met onze griend omgaan.

Dat was een moeder die naar haar kalf ernaast wilde en vice versa. Een extra uitdaging erbij. Zeker toen het water hoger kwam, gaf dat een hoop geluid en beweging bij moeder en kind. De moeder was als eerste niet meer te houden. Mijn teamleden stapten op mijn teken tegelijk naar achteren en daar ging ze. Het kalf er achteraan. Samen kwamen ze 50 meter verder tot rust. De baby dook onder de moeder, misschien wel om te drinken. Alle 17 dieren zijn even later levend vertrokken en hebben zich bij de rest van de troep  gevoegd en zijn naar open zee gezwommen. Het was heftig en prachtig om hierin een rol van betekenis te kunnen spelen.”

Meer over de grienden

Over de oorzaak van de massale strandingen is weinig bekend. ,,Ze dwalen af van hun route en komen bij Farewell Spit in een fuik terecht,” besluit Natuurvriend Chaja vanuit Nieuw-Zeeland. Dit was één van de grootste strandingen sinds jaren. Vrijwilligers hadden de handen vol aan het redden van de dieren en vormden menselijke ketens om te voorkomen dat nog meer van de dieren zouden stranden.

Vrijwilligers redden grienden van strand Nieuw-Zeeland: NOS.nl